BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT

BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT
Klik pada imej untuk membaca kandungannya

Selasa, April 14, 2009

SAR Pulau Pinang dapat bantuan RM1.5 juta

Georgetown - Sekolah Agama Rakyat (SAR) di Pulau Pinang mendapat suntikan Dana dari Kerajaan Negeri pagi tadi.


Sebanyak 17 buah SAR disenaraikan peruntukan untuk pembangunan, pembaikan SAR, bayaran elaun pada guru dan kakitangan, buku teks, perpustakaan, makmal dan multimedia.


Ketua Menteri, Lim Guan Eng menambah, daripada sejumlah itu RM300.000 diperuntukan kepada SAR Al-Aminiah, Permatang Pauh untuk pembinaan makmal sains.


"Kewujudan makmal sains itu nanti akan menyenangkan pembelajaran pelajar selain dapat membantu melahirkan anak yang cemerlang dan terbilang seperti kejayaan tokoh sains dan agama terkenal yang memperkenalkan ilmu hisab dan astronomi, Al-Khawarizmi," ujarnya.


SAR boleh memperolehi peruntukan itu menerusi akaun sekolah berkenaan melalui 'Electronic Tranfer Funds' (EFT) yang diselia oleh Bahagian Pendidikan, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri.


Beliau berharap SAR dapat menggunakan peruntukan itu dengan sebaik mungkin untuk melahirkan insan yang berjaya suatu hari nanti selari dengan impian Kerajaan Negeri melahirkan cendiakiawan muda yang dapat mengharumkan nama negeri di persada dunia.


Antara SAR yang mendapat peruntukan itu ialah Madrasah Al- Irsyad Al Asyraf AlWataniah, Sekolah Tahfiz Al-Islah dan Madrasah Manabil Ulum.Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas...

ARKIB