BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT

BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT
Klik pada imej untuk membaca kandungannya

Ahad, November 07, 2010

Isu Politik Tanahair - Khabar Baik Dari Pulau Pinang

Oleh : Ismed Ulam Raja

Berikut adalah antara intipati belanjawan yang bersifat sangat positif untuk sebuah kerajaan negeri, agak malang bagi penyokong UMNO kerana ini adalah hasilnya menyokong Pakatan Rakyat ;

  • Elaun Pegawai dan Setiausaha JKKK naik RM100 !
  • Kakitangan awam negeri akan dapat BONUS RM800 pada tahun ini !!
  • RM 60 juta dikhaskan untuk program-program pembangunan Islam !
  • Ibu tunggal dan OKU akan dapat RM100 setiap tahun !!

Setelah sekian lama sepi dari info serta berita, di pagi nan indah ini ada khabar gembira yang ingin saya kongsikan dari kerajaan negeri Pulau Pinang kepada saudara/i. Teringat dengan pepatah yang mengatakan "Better late than never". Oleh yang demikian suka saya nyatakan berita baik ini harus diambil iktibar kepada semua pembaca, agar kita boleh menilai apakah yang terbaik demi negara dan anak bangsa. Di saat kerajaan pusat berkira-kira untuk menaikkan harga minyak RON95 (untuk tahun depan) & RON97 (telah pun naik 5 sen), kerajaan Pulau Pinang yang dipimpin oleh YAB Lim Guan Eng telah membentangkan sebuah belanjawan rakyat khususnya untuk rakyat negeri Pulau Pinang dan amnya kepada semua rakyat Malaysia agar berfikir 3-4 kali sebelum memangkah Barisan Nasional dalam pilihanraya umum ke 13 akan datang.

Bajet yang dibentangkan memberi banyak manfaat kepada rakyat negeri Pulau Pinang khususnya kepada golongan yang memerlukan. Saya tidak membentangkan semua intipati Belanjawan 2011 Negeri Pulau Pinang di dalam entri ini, tetapi sekadar menunjukkan betapa prihatinnya sebuah kerajaan yang memerintah dengan penuh cermat. Anda akan lihat UMNO dan PERKASA meroyan-royan apabila bantuan-bantuan kerajaan negeri terhadap golongan sederhana susah di Pulau Pinang diperhebat oleh Lim Guan Eng. Mungkin juga Reezal Merican akan sekali lagi memainkan peranan mengelirukan rakyat Pulau Pinang sepertimana isu bantuan warga emas di sini. Berikut adalah antara intipati belanjawan yang bersifat sangat positif untuk sebuah kerajaan negeri, agak malang bagi penyokong UMNO kerana ini adalah hasilnya menyokong Pakatan Rakyat ;
  1. Elaun Pegawai dan Setiausaha JKKK naik RM100 !
  2. Kakitangan awam negeri akan dapat BONUS RM800 pada tahun ini !!
  3. RM 60 juta dikhaskan untuk program-program pembangunan Islam ! (sebelum ini semasa zaman pemerintahan BN hanya 12.4 juta sahaja)
  4. Ibu tunggal dan OKU akan dapat RM100 setiap tahun !!
Saudara dan saudari semua bayangkanlah sekiranya Putrajaya dikuasai oleh Pakatan Rakyat - sebuah pakatan yang memperjuangkan nasib rakyat! Pastinya lebih ramai rakyat akan terbela dengan skop yang lebih luas.Kerajaan pusat Barisan Nasional hanya mampu mensasarkan RM500 sebagai saguhati kepada kakitangan awam sedangkan banyak syarikat swasta dan konglomerat yang menyediakan beberapa bulan gaji kepada pekerjanya sebagai tanda mereka dihargai.

Kerajaan pusat harus mampu menyediakan yang terbaik kepada semua kakitangannya di sebalik layanan mewah terhadap pelabur-pelabur luar dan juga pelancong yang kononnya membawa banyak keuntungan kepada negara. Kerajaan pimpinan LGE mampu menghadirkan jumlah bonus yang lebih tinggi di kala sebuah kerajaan negeri milik pembangkang kebiasaannya tidak dilayan dengan adil dalam aspek kewangan dan semua sumber kewangan yang sepatutnya disalur terus kepada kerajaan negeri, hanya menyinggahi badan-badan kerajaan pusat yang beroperasi di setiap negeri pembangkang. Walaupun begitu, kerajaan Pulau Pinang mampu melakukan sesuatu apabila ia diperintah tanpa ketirisan terancang. Syabas !! saya ucapkan kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang atas kejayaan ini.

Perkara ke-tiga dalam senarai di atas menunjukkan YAB Lim Guan Eng juga adalah seorang ketua menteri yang peka dan prihatin dalam memartabatkan agama Islam di bumi Pulau Pinang. RM60 juta yang diperuntukkan pastinya menutup suara-suara sumbang yang mengatakan LGE seorang yang anti-melayu mahupun anti-islam. Pada hemat kebanyakkan orang sekarang ini, nilai kepimpinan dan pendekatan LGE terhadap Islam itu jauh melebihi kebanyakkan pemimpin melayu yang lain. Termasuklah pemimpin Gerakan Muhammad Koh Tsu Koon (Mungkin inilah nama melayunya yang sebenar kerana puak UMNO menuduh kerajaan sekarang ini dipimpin oleh cina tidak seperti sebelum ini). Perkara ke-empat dalam senarai di atas menunjukkan keperihatinan sebuah kerajaan negeri terhadap rakyatnya yang memerlukan perhatian. Tanpa mengira batas bangsa mahupun batasan kefahaman dan kepartian, siapa sahaja ibu tunggal dan warga OKU layak menerima RM100 setiap tahun. Walaupun jumlah ini sedikit berbanding apa yang dihulur oleh kerajaan pusat melalui badan kebajikkan, percayalah untuk mendapatkan bantuan sebegini tidak memerlukan surat sokongan ataupun ehsan pemimpin UMNO sepertimana kebiasaannya yang berlaku demi memohon bantuan badan kebajikan. Dengan ini, saya selaku seorang warga Pulau Pinang ingin menyeru kepada semua warga sahabat handai dan rakan taulan. Anda semua telah pun matang, anda semua telah pun berpelajaran, dan anda semua mampu untuk membezakan yang mana kaca ataupun intan. Perubahan hanya di tangan anda tidak pada tangan saya. Maka fikir-fikirkanlah.

Nasihat : Kakitangan awam kerajaan negeri Pulau Pinang khususnya yang berada di bahagian Nibong Tebal yang tidak yakin dengan sumber Bajet Kerajaan Negeri Pulau Pinang 2011 boleh mendermakan wang BONUS yang diterima kepada pihak Pusat Khidmat Sungai Bakap supaya ianya dapat disalurkan kepada pihak yang lebih memerlukan di bahagian Nibong Tebal. Begitu juga dengan ibu tunggal yang bersetuju dengan hukum-hakam fatwa UMNO yang menyatakan wang ehsan Kerajaan Negeri adalah haram (Bagaimana pula dengan wang KWSP, PERKESO, TABUNG HAJI dll yang di laburkan oleh kerajaan ke dalam saham GENTING, SPORT TOTO, MAGNUM, CALSBERG DLL?), boleh juga memulangkan RM100 tersebut ke tabung yang bakal ADUN Sungai Bakap YB Tuan Haji Maktar Shafee lancarkan nanti sempena Bajet Pulau Pinang 2011. Kepada warga emas yang ingin memulangkan bantuan ehsan kerajaan Pulau Pinang juga boleh berbuat demikian sekiranya tidak sempat masuk TV3 dalam program pembodohan rakyat anjuran UMNO (wartawan Sinar Harian akan disediakan oleh pihak Pusat Khidmat sekiranya ada yang ingin berbuat demikian demi publisiti). Akhir sekali, kepada bakal pengundi maka persiapkanlah diri anda dan keluarga bagi menghadapi PRU13 yang semakin hampir.
 


Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas...

ARKIB