BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT

BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT
Klik pada imej untuk membaca kandungannya

Jumaat, Mei 08, 2009

Tiga tahanan Hindraf akan dibebaskan dari ISA


Hasil desakan Pakatan Rakyat dan faktor takut kalah sekiranya diadakan pilihanraya kecil DUN Kota Alam Shah, tiga pemimpin Hindraf yang masih berada di kem tahanan Kamunting bersama 10 yang lain akan dibebaskan daripada kurungan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), demikian diumumkan hari ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishammuddin Hussein membuat pengumuman demikian di sidang media khas di Putrajaya sebentar tadi.

Tiga pemimpin ini termasuk ADUN Kota Alam Shah, M Manoharan, dan penasihat undang-undang Hindraf, P Uthayakumar.

Daripada lima tokoh terkanan Hindraf yang ditahan Disember 2007 bawah akta kontroversi tersebut, dua daripadanya telah dibebaskan awal bulan lalu sejurus selepas Datuk Seri Najib Razak mengangkat sumpah sebagai perdana menteri.

R Kenghadharan dan V Ganabatirau dibebaskan bersyarat dalam kumpulan 13 tahanan ISA seperti diumumkan Najib sewaktu ucapan sulungnya ke seluruh negara.

Hal ini mengesahkan bahawa kerajaan Barisan Nasional sangat khuatir jika ADUN Kota Alam Shah, M Manoharan meletakkan jawatan sebagai ADUN dan terpaksa menghadapi PRK yang jelas tidak memihak kepada BN.

Sebelum ini Menteri Dalam Negeri,
Datuk Hishammuddin Hussein menegaskan beliau tidak akan tunduk kepada tekanan untuk membebaskan M Manoharan.Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas...

ARKIB