BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT

BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT
Klik pada imej untuk membaca kandungannya

Rabu, Mei 13, 2009

Permohonan Nizar dengar Isnin ini

Mahkamah Rayuan akan mendengar Isnin ini permohonan Menteri Besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin untuk mengetepikan perintah penangguhan penghakiman mahkamah tinggi yang mengisytiharkan beliau sebagai menteri besar Perak yang sah.

Permohonan tersebut adalah untuk mengetepikan perintah mahkamah yang diperolehi Menteri Besar Haram, Datuk Zambry Abd Kadir semalam yang difailkan di pejabat pendaftar mahkamah di Putrajaya pada jam 2.20 petang.

Isnin lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengisytiharkan Nizar sebagai menteri besar Perak yang sah. Ekoran itu, Zambry telah mengosongkan pejabatnya untuk membolehkan Nizar kembali bertugas sebagai menteri besar.

Bagaimanapun, semalam Zambry berjaya mendapatkan perintah mahkamah untuk menangguhkan penghakiman tersebut, sementara menunggu selesai rayuannya di Mahkamah Rayuan. Tiada tarikh ditetapkan untuk mendegar rayuan tersebut.

Berikutan itu beliau kembali semula ke SUK untuk menggantikan Nizar sebagai menteri besar.

Dan hari ini Nizar pula memfailkan permohonan untuk mengetepikan perintah mahkamah tersebut.

Mahkamah menetapkan untuk mendengar permohonan itu pada jam 9 pagi 18 Mei depan.Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas...

ARKIB