BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT

BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT
Klik pada imej untuk membaca kandungannya

Ahad, Oktober 24, 2010

Kekangan Berterusan Terhadap Media Didalangi APCO?

Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok berkata kejatuhan indeks kebebasan media merupakan loceng amaran kepada kerajaan Umno-Barisan Nasional apabila masyarakat antarabangsa memandang begitu rendah TKterhadap amalan kebebasan media di negara ini.

Beliau berkata hampir semua media di negara ini mempunyai kaitan dengan parti politik Umno-BN atau pun dikawal oleh tokoh-tokoh tertentu yang mempunyai hubungkait dengan parti tersebut.

"Undang-undang yang ada sekarang, yang mana setiap tahun suratkhabar ini kena dapat permit daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) juga tidak munasabah.

"Kita lihat seperti masalah yang dihadapi suratkhabar daripada Pakatan Rakyat seperti Suara Keadilan, The Rocket dan Harakah, yang mana KDN sengaja melambat-lambatkan  pengeluaran permit penerbitan," kata Teresa kepada Suara Keadilan.

Sebelum ini KDN sengaja melengahkan pembaharuan permit penerbitan Harakah dan The Rocket sementara lidah rasmi KEADILAN terus digantung tanpa memberikan apa-apa alasan sehingga kini.

"Kesemua dasar dan undang-undang ini telah menyekat kebebasan akhbar di Malaysia dan perlu diambil perhatian oleh kerajaan Umno-BN jika mereka benar-benar ingin menunjukkan kepada masyarakat luar negara bahawa Malaysia mengamalkan kebebasan media," tambah beliau yang juga merupakan Exco Kerajaan Negeri Selangor.

Teresa tidak menolak kemungkinan kekangan berterusan terhadap media di negara ini didalangi oleh syarikat perunding pro Zionis Israel, Apco worldwide kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Kedudukan Malaysia jatuh 10 anak tangga kepada 141 dalam Indeks Kebebasan Akhbar Dunia 2010 - yang terendah dalam tempoh sembilan tahun - dalam senarai 178 negara.

Malaysia gagal memanfaatkan peningkatan kedudukannya pada tahun lalu yang naik satu anak tangga - dari 131 kepada 132.

Yang menariknya, Singapura (136) buat pertama kalinya mengatasi Malaysia sejak badan pemantau Wartawan Tanpa Sempadan (RSF) mulai mengeluarkan senarai tersebut pada tahun 2002.

Antara 10 negara anggota Asean, Malaysia berada pada kedudukan lebih tinggi daripada dua negara yang dianggap medianya lebih bebas - Thailand (153) dan Filipina (156).

RSF mengaitkan puncanya dengan kejadian keganasan politik. 
 


Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas...