BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT

BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT
Klik pada imej untuk membaca kandungannya

Jumaat, Januari 01, 2010

Ustaz Elyas Zakaria dilantik sebagai YDP MAINPP, Ustaz Salleh Man Timbalan

GEORGETOWN - Teka-teki mengenai calon sebenar daripada Pakatan Rakyat (PR) yang ditabalkan sebagai Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (YDP MAINPP) bagi penggal 2010 hingga 2012 akhirnya terjawab apabila calon asal dari PR, Elyas Zakaria dikekalkan bagi menyandang jawatan untuk menggantikan bekas penyandang, Shabudin Yahaya.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Abul Kassim berkata, Kerajaan Negeri juga turut memutuskan Pesuruhjaya Pas Negeri, Mohd Salleh Man dilantik sebagai Timbalan Yang Dipertua MAINPP, sekaligus menutup spekulasi yang cuba ditimbulkan oleh pihak pembangkang yang menuduh Kerajaan Negeri PR cuba melangkaui kuasa Yang di-Pertuan Agong apabila cuba melantik Salleh sebagai YDP MAINPP sebelum ini.

Menurutnya, Kerajaan Negeri memutuskan menerima nama-nama yang diperkenankan mengikut Seksyen 11(1) (a) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Pulau Pinang Tahun 2004, setelah wakil Kerajaan Negeri menghadap Tuanku pada 18 November 2009.

“Dalam pada itu, saya ingin memperbetulkan beberapa fakta yang cuba diselewengkan pihak tertentu berhubung jawatan Timbalan YDP MAINPP iaitu jawatan berkenaan bukannya baru diwujudkan, sebaliknya telah termaktub dalam enakmen. Bahkan pada jawatankuasa yang lepas, jawatan itu disandang oleh Allahyarham Datuk Ibrahim Yahya.

“Selaras dengan prinsip Cekap, Akauntabiliti dan Telus (CAT), Kerajaan Negeri meminta pentadbiran baru MAINPP mengadakan audit luaran seperti mana yang dilakukan terhadap pentadbiran Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) sedikit masa lalu, bagi memudahkan proses pengambilalihan untuk mengetahui kedudukan sebenar agar pentadbiran baru MAINPP dapat menjalankan pentadbiran secara CAT,” katanya dalam satu kenyataan media di sini, semalam.

Malek berkata, Kerajaan Negeri ini sebelum ini tidak mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi berhubung pelantikan Ahli Majlis Mainpp kerana tidak mahu dituduh melangkaui kuasa Yang di-Pertuan Agong selain tidak mahu terpedaya dengan usaha pihak pembangkang yang cuba mengheret Kerajaan Negeri untuk mempolitikkan perkara ini melalui media.

“Saya merakamkan ucapan tahniah kepada semua Ahli Majlis Mainpp yang baru dilantik dan berharap mereka dapat menunaikan amanah Allah dan tanggungjawab serta sumbangan bakti ke arah kemajuan rakyat dan negeri Pulau Pinang selepas ini,” katanya.

Senarai penuh ahli MAINPP :

YANG DI-PERTUA

Y.Bhg. Ustaz Haji Elias bin Haji Zakaria

TIMBALAN YANG DI-PERTUA

Y.B Tuan Haji Mohd Salleh bin Man

Ex-OFFICIO

Y.B Dato’ Zainal Rahim bin Seman ( Setiausaha Kerajaan Negeri)

Y.B Dato’ Faiza binti Zulkifli (Penasihat Undang-undang Negeri P.P)

Y.B Dato. Haji Farizan bin Darus (Pegawai Kewangan Negeri P.P)

Y.Bhg Sahibus Samahah Dato’ Haji Hassan Haji Ahmad ( Mufti P.P)

Y.Bhg. DCP Dato’ Wira Ayob bin Haji Yaacob (Ketua Polis P.P)

AHLI

Y.B Tuan Abdul Malik bin Abul Kassim

Y.B Ustaz Maktar bin Shafee

Y.Bhg. Dato’ Haji Hashim bin Yahaya

Y.Bhg. Dr Danial bin Zainal Abidin

Y.Bhg. Ustaz Abd Aziz @ Aziz bin Che Yacob

Y.Bhg. Ustaz Rosidi bin Hussain

Y.Bhg. Haji Zainudin bin Hanif

Puan Norhayati Jaafar
Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas...