BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT

BUKU JINGGA - AGENDA PAKATAN RAKYAT
Klik pada imej untuk membaca kandungannya

Sabtu, Oktober 15, 2011

Majlis Penyerahan Borang Tanah TOL Sungai Chenaam oleh TKM1

Nibong Tebal 15 September: Satu majlis penyerahan borang tanah TOL telah dianjurkan bersama Pejabat Daerah dan Tanah Seberang Perai Selatan (PDTSPS) dan Pejabat Penyelaras Kadun Sungai Acheh. 

Seramai 102 penduduk perancangan perumahan rakyat termiskin (PPRT) telah dikenal pasti sebagai penerima tanah tol yang telah sekian lama diduduki mereka tanpa sebarang hak milik. 


Oleh kerana kegagalan kerajaan Barisan Nasional yang memerintah sebelum ini, maka atas inisiatif beberapa rakan KEADILAN bersama Penyelaras Kadun Sungai Acheh telah mengusahakan satu perbincangan bersama Pegawai Daerah SPS untuk mendapatkan lesen pendudukan sementara (TOL) bagi membantu penduduk.


Majlis tersebut telah juga dihadiri oleh YB Hj Maktar Shapee ADUN Sungai Bakap, YB Senator Mustafa Kamal serta kakitangan Pejabat Daerah tanah SPS. 


Majlis yang pada mulanya berjalan lancar telah dicemari oleh kebiadapan beberapa pemimpin UMNO yang mengambil dan mengumpul borang dari penduduk namun enggan menyerahkan kepada TKM1. Penduduk yang tidak berpuashati telah menempelak wakil UMNO tersebut, kerana semua penduduk mahukan pemberimilikan tanah bagi menjamin masa depan anak-anak mereka.


Walaubagaimanapun Pihak Pejabat Penyelaras Kadun akan menyelesaikan masalah ini dengan memberikan borang baru bagi mereka yang berminat mendapatkan status hakmilik tanah tersebut.

Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas...